właściwości produktów pszczelich
1 RZEPAKOWY
-
odpowiedni przy chorobach serca , ze względu na zawartość acetylocholiny powoduje poszerzenie naczyń wieńcowych stan zapalny dróg oddechowych Miód bogaty w związki mineralne możemy znaleźć w nim magnez, bor, żelazo,potas. obniża również ciśnienie krwi
2 AKACJOWY
-
pomocny przy schorzenia układu moczowego oczyszcza wątrobę z toksyn reguluje zaburzenia przewodu pokarmowego stany skurczowe jelit działa moczopędnie i bakteriobójczo Ze względu na dużą zawartość fruktozy znalazł zastosowanie w wspomaganiu leczenia cukrzycy. Osoby które mają problemy z podwyższonym cukrem mogą używać miodu akacjowego jako zdrowszego odpowiednika cukru.
3 WIELOKWIATOWY
Polecany przy stanach alergicznych dróg oddechowych , katar sienny , wyczerpanie fizyczne i psychiczne, wspomaga prace serca , naczyń krwionośnych wpływa także na wątrobę, jej detoksykację i funkcjonowanie woreczka żółciowego.
4 MIÓD FACELIOWY
-
leczy nadciśnienie chroni naszą wątrobę, zwłaszcza przy zatruciach. wspomaga także leczenie chorób układu pokarmowego: wrzodów żołądka i dwunastnicy, nieżytu żołądka, problemów z woreczkiem żółciowym oraz trzustką refluks żołądka , problemy ze zgagą . Pomocny jest również przy leczeniu astmy oskrzelowej. doskonale regeneruje ciało po intensywnym wysiłku fizycznym lub umysłowym.
- 5 MIÓD LIPOWY
-
działa napotnie, wyksztuśne, przeciwgorączkowe, uspokajające ma również działanie przeciwskurczowe , leczy ostre i przewlekłe choroby dolnych dróg oddechowych, gardła, angin, zatok, wspomaga układ krążenia, układ nerwowy, łagodzi stres, obniża ciśnienie krwi Zwalcza także bakterie (gronkowca i paciorkowca) oraz drożdżaki
6 MIÓD GRYCZANY
-
Odtruwa wątrobę oczyszcza z toksyn wspomaga pracę mięśnia sercowego pomocny przy problemach z miażdżycą zawiera dużo soli mineralnych oraz substancji odpornościowych bardzo dobry przy problemach górnych dróg oddechowych najlepszy w leczeniu niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza zarówno u dzieci, jak i u dorosłych.
7 MIÓD FASOLOWY
-
odbudowuje florę bakteryjną żołądka i jelit zalecany przy wrzodach żołądka silne działanie przeciwnowotworowe. wzmacnia układ odpornościowy wspomaga pracę serca stosowany w leczeniu grypy i przeziębienia przyśpiesza odnawianie drobnoustrojów niezbędnych do prawidłowego trawienia
8 MIÓD ZE SPADZI IGLASTEJ
przyspieszają gojenie ran, oparzeń i odmrożeń, działanie przeciwzapalne, wykrztuśne oraz łagodzi uporczywy kaszel, pomaga w stanach niepokoju i bezsenności, wzmacnia odporności i posiada właściwości odtruwające stosowany jako naturalny środek przeciwnowotworowy, pomocny również w leczeniu astmy i kamicy nerkowej.
9 MIÓD NAWŁOCIOWY
działa odmładzająco i regenerująco , obniża ciśnienie krwi , poprawia ukrwienie kończyn dolnych (żylaki) , łagodzi problemy z reumatyzmem , pomocny w leczeniu dróg moczowych oraz skąpomoczu. Łagodzi również objawy kamicy nerkowej. Stosowany w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i dróg żółciowych dzięki właściwościom antyseptycznym, jest żółciopędny oraz wzmacniający organizm
10 MIÓD SŁONECZNIKOWY
-
obniża także ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy poprawia dotlenienie serca reguluje niedobory potasu działania przeciwbakteryjne i przeciwzapalne Stosowany w stanach ogólnego wyczerpania fizycznego, a także w leczeniu niedokrwistości. poprawia pracę nerek, uszczelnia naczynia krwionośne działa bakteriostatycznie, żółciopędnie lub żółciotwórczo
11 MIÓD KLONOWY
Miód klonowy charakteryzuje się wysoką zawartością białka, kwasów tłuszczowych, witaminy B1, witaminy B2, witaminy C oraz potasu i żelaza. Miód klonowy działa krwiotwórczo, a zarazem oczyszcza krew.
12 MIÓD LAWENDOWY
Miód lawendowy bardzo dobrze wpływa na nasz układ nerwowy. Lawenda uspokaja, niweluje objawy bezsenności, ma działanie rozluźniające i wyciszające. Polecany przy problemach z górnymi i dolnymi drogami oddechowymi. Poprzez swoje rozkurczowe działanie poprawia także pracę serca – spożywanie dużych ilości miodu lawendowego powoduje, że zmniejsza się ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru. korzystnie wpływa na układ pokarmowy – między innymi łagodzi podrażnienia i kojąco wpływa na żołądek, jelita i wątrobę. Miód lawendowy doskonale sprawdza się także w kosmetyce. Wykazuje on działanie łagodzące i przeciwstarzeniowe. Dodatkowo ma działanie nawilżające i regenerujące naskórek i skórę głowy. w swoim składzie zawiera m.in.: Minerały takie jak żelazo, potas, cynk czy selen Witaminy z grupy B Enzymy Kwasy organiczne Olejki eteryczne flawonoidy
Produkty pszczele
PROPOLIS – kit pszczeli
LECZY choroby żołądka , nadciśnienie tętnicze , infekcje układu oddechowego , hemoroidy , nadżerki, pomoże również na dłużej zachować młodość i urodę , działa bakteriobójczo przeciwzapalnie Propolis przeciwdziała rozwojowi wirusa grypy, zwalcza gronkowca złocistego, paciorkowce oraz niektóre szczepy prądków gruźlicy. Wykazuje silne działanie antyseptyczne, wykorzystywany również jest w leczeniu w stanów zapalnych pęcherza moczowego, miedniczek nerkowych lub woreczka żółciowego Zawarte flawonoidy i polifenole w propolisie mają właściwości antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze są niezwykle ważne w walce z uszkodzeniami komórek przez wolne rodniki.
Zapalenie jamy ustnej: paradontoza, afta
Nie stosować nalewki propolisowej bezpośrednio na błonę śluzową jamy ustnej, ponieważ jej stężenie jest za silne. Należy przygotować płyn do płukania jamy ustnej w następujący sposób: do małej szklanki (max.50 ml) z wodą dodać 1-5 ml (wg potrzeb) mikstury propolisowej. Otrzymany roztwór można stosować do dezynfekcji jamy ustnej, a także przy dolegliwościach takich jak paradontoza, afty itd. Zaleca się płukanie minimum 3 razy dziennie.
Wrzód żołądka i dwunastnicy
Chorobę wrzodową należy bacznie obserwować. Nadmierne stosowanie leków zobojętniających kwas żołądkowy może zamaskować rozwój wrzodu. Stosowanie: nalewkę propolisową można stosować 2 razy dziennie po 2-3 ml, koniecznie mieszając z miodem, spożywać przynajmniej 15 minut przed posiłkiem. Czasami na początku są odczuwalne bóle, ale należy je przetrzymać, nie będą trwać długo. W zależności od wielkości wrzodu kuracja może trwać 1-3 miesiące. Ważne: prawidłowe odżywianie jest niezbędnym warunkiem osiągnięcia zamierzonego efektu. Należy unikać: napojów gazowanych, kwaśnych i ostrych przypraw oraz kawy i papierosów.
Jelita, żołądek
Propolis stosowany wewnętrznie nie powoduje zachwiania równowagi flory bakteryjnej w organizmie. Jest on stosowany z powodzeniem w dolegliwościach trawiennych, a także przy zapaleniu jelit, ostrym bądź przewlekłym. W tym przypadku miesza się 50 kropel mikstury propolisowej z łyżeczką miodu lub skrapia się nią kromkę chleba. Czynność można powtórzyć 3-4 razy dziennie.
Układ krwionośny
Propolis zapewnia giętkość naczyniom włosowatym, co jest bardzo ważne przy schorzeniach układu sercowo-naczyniowego oraz mózgu. Pomaga w przypadku wysokiego ciśnienia krwi i miażdżycy.
Wzmocnienie systemu immunologicznego u dzieci
Wykonujemy mieszankę z 1 łyżeczki kropli propolisowych i 3 łyżeczek miodu. ½ łyżki tej mieszanki można podawać dzieciom codziennie w celu wzmocnienia układu odpornościowego oraz zapobiegania infekcji dróg oddechowych i zakażeń jelit.
Astma, płuca
Propolis zalecany jest przy astmatycznym zapaleniu oskrzeli oraz innych chorobach płuc. W tym przypadku należy wymieszać krople propolisowe z wodą w stosunku 1:1 i małą ilością miodu. Przygotowany roztwór należy zagotować a następnie wdychać parę.
Trądzik
Wosk pszczeli, miód oraz inne produkty pszczele są składnikami kosmetyków takich jak szampony, kremy itp. Nadają skórze jędrność i blask.
Rany, zmiany skórne
Mikstura propolisowa jest nadzwyczaj skuteczna w przypadku otwartych ran wszelkiego rodzaju, a także efektywna w łagodzeniu egzemy, znamion i brodawek.
Wzmocnienie układu odpornościowego
Jeśli chcemy mieć silny system odpornościowy, spożywajmy propolis zmieszany z miodem lub po prostu sam ekstrakt z propolisu. Do wzmocnienia wspomnianego układu oprócz propolisu można spożywać mleczko pszczele.
Uszy, nos, grypa
Propolis może być stosowany zewnętrznie do chorób ucha, nosa i gardła. Na końcówkę patyczka nawijamy trochę waty, moczymy w miksturze propolisowej i przykładamy do chorego miejsca. W wielu przypadkach jego działanie jest natychmiastowe. W razie bólu gardła i grypy należy 2 razy dziennie do 200 ml wody dodać 40 kropel propolisu i kilkakrotnie płukać.
Pyłek kwiatowy
dostarcza organizmowi wszelkich niezbędnych witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania, spożywanie pyłku działa przeciwzapalnie , reguluje trawienie , obniża poziom glukozy , posiada również właściwości przeciwmiażdżycowe, odtruwające, poprawia wzrok ochrania wątrobę przed zatruciem substancjami toksycznymi, ułatwia jej odnawianie, Pyłek wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych, Wspomaga on leczenie nadciśnienia, stanów pozawałowych i obniża poziom cholesterolu.
PIERZGA
mieszanina pyłku kwiatowego z miodem TAK ZWANA KISZONKA poprzez dodane enzymy jest bardziej przyswajalna przez organizm niż pyłek. Pierzga ma bogaty skład mikrobiologiczny, wzmacnia system nerwowy, Wspomaga także koncentrację i pamięć ,regulujące funkcjonowanie układu pokarmowego. Reguluje poziom cholesterolu we krwi ma działanie przeciwmiażdżycowe, działa przeciwstarzeniowe i przeciwanemiczne.
Mleczko pszczele zawiera:
-
witaminy z grupy B, witaminę C, D i E, białka, aminokwasy, kwas deoksyrybonukleinowy, acetylocholinę (w postaci naturalnej występuje tylko w mleczku pszczelim), wapń, miedź, żelazo, fosfor, Mleczko pszczele w 66% składa się z wody, w 15% z cukrów, w 13% z aminokwasów, reszta to lipidy. wspomaga regenerację organizmu, poprawia przemianę materii i oczyszcza. Oddziałując na przysadkę mózgową poprawia kondycję ogólną, usuwa stany depresyjne i równoważy system nerwowy. Substancja działa wzmacniająco na układ krwionośny. Rozszerza naczynia krwionośne i wyrównuje ciśnienie, stosowana jest więc przy leczeniu niedokrwistości, nadciśnienia tętniczego, czy miażdżycy. Świeże mleczko działa silnie bakteriobójczo. Mleczko pszczele poprawia nastrój - dostarcza energii, zwalcza stany depresyjne, wyczerpanie nerwowe i likwiduje zmęczenie fizyczne. Trzeba jedna pamiętać, że mleczka pszczelego nie stosuje się jako lekarstwa na którąkolwiek chorobę, lecz tylko jako dodatek, pomocny w leczeniu suplement diety.
Wosk pszczeli
Wosk pszczeli jest produkowany w gruczołach woskowych znajdujących się na odwłokach około 14-dniowych pszczół robotnic. Do wyprodukowania jednego kilograma wosku pszczoły potrzebują ponad 3,5 kilograma miodu. Właściwości wosku: Wosk leczy następujące dolegliwości:
-
katar sienny, różne choroby skóry, czyraki, trudno gojące się rany, artretyzm, dnę.
Z powodu właściwości kojących, wygładzających i bakteriobójczych wosk wykorzystuje
się także w przemyśle kosmetycznym.
Produkty te chronią przed utratą wilgoci, przy czym nie zatykają porów.
Wosk pszczeli w kosmetyce używa się do produkcji:
-
kremów do twarzy, kremów ochronnych, produktów do depilacji, pomadek, produktów do stylizacji włosów, tuszów do rzęs, cieni do powiek, pudrów, kredek, peelingów. Niestety, mimo iż jest to produkt naturalny, czasami powoduje uczulenia. Należy wówczas przerwać stosowanie produktu.